maanantai 9. toukokuuta 2016

Raksabloggaajien parhaimmat saunan-rakennusvinkit arvonta.


Nyt lähestyn teitä lupaamallani arvonnalla. Arvontaan osallistut kirjoittamalla kommentti-boksiin jonkin saunan rakentamiseen, saunamateriaaleihin, kiukaisiin tai saunan suunnitteluun liittyvän vinkin ja idean. Uskoisin että niitä riittää jokaiselta kodinrakentajalta.

Palkintona on 50e lahjakortti Taloon.com rautakauppaan. Kyseinen netti-kauppa osoittautui raksan loppupuolella meille sekä kilpailukykyiseksi (edullisimmaksi) että helpoimmaksi ratkaisuksi kun tiesi mitä tarvitsi ja halusi muttei jaksanut enää (minun tapauksessa) kuluttaa aikaa paikallisissa rautakaupoissa "jonottaen" pienten energisten viikareiden kanssa. Taloon.com'ista tuli sen verran paljon hankintoja että sain heiltä mahdollisuuden laittaa hyvän kiertämään ja arpoa yhden lahjakortin myös muille rakentajille ja lukijoille.


Saunan seinät ja lauteet ovat haapaa, katso halutessasi materiaalit tarkemmin aiemmasta postauksesta täältä!

Kiuas on Tulikiven Sumu sähkökiuas erillisellä ohjauskeskuksella . Valkoiset kivet tulivat hiukan viiveellä ja kuten monesti raksan jälkeen käy, en saanut tuota pikkuhommaa tehtyä ennenkuin nyt. Tosin mustat kivet olivat hienot nekin, nuo valkoiset kivet näyttävät niin sokeri-paloilta että pitää olla tarkkana ettei lapsilla tule houkutusta mennä kokeileen niitä käsin!




"Sumu E -sähkökiuas mahdollistaa kiukaan integroimisen lauteisiin. Lisäksi saunahuoneen lämpötilaa voidaan säätää asteen tarkkuudella. Tarkalla lämpötilan säädöllä kiukaan energiankulutusta voidaan laskea jopa 30 prosenttia. Kiukaan elektroniikka mahdollistaa myös energiankulutuksen ja saunan käyttötuntien seurannan. Ohjauskeskuksen muistiin voidaan ohjelmoida erilaisia toimintoja kuten erilaisia lämpötilansäätöjä." - meillä on siis eri lämpötilat perhesaunaan ja miesten sauna-iltoihin. Ohjauskeskus on seinässä helposti oven vieressä. Muut sähkökiukaat löydät tästä linkistä  ja  Tulikivituotteet löydät täältä.


Tämä on meille kolmas sauna jonka rakensimme itse. Meille hyvän saunan kriteerit ovat a) tehokas kiuas b) lauteiden pituus (voi maata) sekä syvyys (pystyy istumaan jalat ylhäällä) c) lasiovet joista voi katsella saunan lauteilta ammeessa uiskentelevien pikkuväen perään.


Parilliset lasiovet ovat todella hyvä ratkaisu - siitä erikoiskiitos taitavalle arkkitehdillemme Juha Paanaselle (Arkkijussi). Pari-ovien yläpuolella on vielä poikittais lasi joka estää turhien höyryjen karkaamisen kun saunan ja suihkun välillä kuljetaan tiuhaan. Pariovet ovat sen verran kapeita että pienet ihmiset pääsevät yhdestä ovesta ja lämmöt pysyy sisällä ja aikuiset voivat halutessaan astua saunasta ulos avaten molemmat. Suosittelen lämpimästi lapsiperheisiin!


Kylpyhuoneen suihkut sekä ammeen hanat ovat Tapwellin valikoimasta. 
Sekä seinän että lattian laatta on Concept laattaa (Värisilmä) mutta kun ladonta on eri suuntaan seinässä ja lattiassa värisävy muuttuu. Eli jos joskus joutuisi tekemään kompromisseja eri laattojen ja pienten värisävyjen suhteen niin tämän perusteella ei saman laatan valitseminenkaan takaa täydellistä lopputulosta.


Arvontaan on aikaa osallistua 31.5 saakka. Jos olet anonyymi lukija, lisää kommenttiin myös s-posti osoitteesi niin että palkinto löytää perille. Taloon.com lahjakortin voi käyttää haluamaansa tuotteeseen (ei tarvitse liittyä saunaan) mutta sillä ei voi maksaa postimaksuja.

Ihania kevätpäiviä jokaiselle, hyviä projektin aloituksia uusille raksaajille. Muistakaa käydä linkittämässä uudet raksablogit tänne: Suomalaiset Rakennusblogit!

http://koti7.blogspot.fi/p/suomalaisia-rakennusblogeja.html

PS. Klikkaamalla kuvaa yllä pääset linkki-listalle josta löydät lukemattomat raksa ja remontti-tarinat, vinkkejä, vertaistukea, raksaajien työohjeita, kokemuksia materiaaleista, pohdintaa talonrakennusbudjeteista, sekä raksabloggaajien suosittelemat hyvät yhteistyökumppanit (joskus myös paljastettu ne vähemmän hyvät). Linkkilistan blogit ovat järjestetty rakentamisvuosittain joten löydät sieltä vanhempia blogeja sekä juuri menneillään olevia raksa-projekteja.

47 kommenttia:

  1. Kiva idea nuo pariovet! Saimme mielestäni toteutettua oman saunamme meille toimivaksi kokonaisuudeksi. Ehkä päällimmäisenä vinkkinä tulee mieleen saunan ohjausyksikön sijoittelu: se päätyi sähkömiehen toimesta hieman eri paikkaan kuin oli ohjeistettu, mutta näin jälkikäteen ajateltuna sijainti on oikeastaan alkuperäistä parempi. Ohjausyksikkö oli tarkoitus laittaa saunan viereiseen kodinhoitotilaan, mutta päätyikin koko tilan ulkopuolelle käytävään. Näin saunan saa kätevästi päälle ohikulkiessa ilman, että tarvitsee käydä pesuhuoneessa. Saunan lämpötilaa voi tarkkailla suoraan sohvalta käsin pesuhetkeä odotellessa ja yksikkö on sen verran korkealla, että lapset eivät ylety sitä painelemaan. :) Saunan suunnittelussa kannattaa miettiä myös siivousnäkökulmaa: pääseekö lauteiden alta tarvittaessa pesemään lattian edes kohtuullisen vaivattomasti ja tarvittaessa lauteiden alle kannattaa sijoittaa vielä erillinen siivousvalo.

    VastaaPoista
  2. Meillä tehtiin saunan seinät laatoista, joka on osoittautunut helpoksi ratkaisuksi pitää ne puhtaana.
    hamalainentm@gmail.com

    VastaaPoista
  3. Oma saunavinkkini liittyy valaistukseen. Valaistus vaikuttaa saunan tunnelmaan ihan älyttömän paljon. Mielestäni ei olisi ollenkaan liioteltua asentaa saunaan esim. hämyisempi tunnelmavalaistus & koko perheen saunavalaistus. Ja ehdottomasti erillinen siivousvalo, jonka avulla näkee siivota saunan joka nurkan. :)

    VastaaPoista
  4. Ei mulla ole vielä mitään vinkkejä, tuolla sauna odottelee niitä! Eli remppa tulossa, vielä harkitaan, joskos tehtäisiinkin ulkosauna ja nykyisen saunan tilalle jotain muuta... Kiitti tuosta linkistä, täytyy alkaa selailemaan eri blogeja ja etsiä inspiraatiota :)
    Kivat nuo kiuaskivet, katsoin ensin, että onko teillä ollut vaahtokarkkibileet, kun on niin iso kulhollinen vaahtokarkkeja :D
    talviuninalle(at)gmail.com

    VastaaPoista
  5. Tyylikkään kodikasta. Mukaan arvontaan.
    Nina
    ippenpippen72@suomi24.fi

    VastaaPoista
  6. Eipä kummempia vinkkejä ole, mutta kannattaa ottaa huomioon saunan puhdistus suunnitteluvaiheessa, eli miten helposti pääsee pesemään vaikka lattian lauteiden alta.
    s.kansakoski(at)luukku.com

    VastaaPoista
  7. Jaa vai vinkkejä saunaan...

    Sen verran meille ainakin neuvottiin kun paljon nykyisin tehdään noita puolilasiseiniä, niin kannattaa se seinän pätkä laatoittaa molemmin puolin, ettei sitten lasia pitkin vesi valu paanelien taakse, jos on saunan puolelta se puoliseinä paneloitu. :)

    VastaaPoista
  8. Lasiseinäisten saunojen omistajille vinkkaan tupperwaren ikkunaluudun. Pelastaa niiden roiskeiden puhdistamisen. Ei tarvi kuin kastella ja pyyhkiä ja kaikki paikat kiiltää. Ikkunat, peilit, kaikki!

    VastaaPoista
  9. Airiina
    Itsellämme on saunatilan ja pesutilan välissä lasinen seinä, se on aivan mahtava, olen laittanut seinälle viherkasveja viihdyttämään.

    aiholapp(at)uusikaupunki.fi

    VastaaPoista
  10. Mukaan arvontaan. Ja meillä saunan remontti edessä tulevana kesänä. Salli.moilanen36@gmail.com

    VastaaPoista
  11. Mukana arvonnassa, meillä remppa vasta tulossa niin luen mielummin vinkkejä itse;)

    VastaaPoista
  12. Mukaan arvontaan :) Vitsit tuo sauna on just täydellinen!

    VastaaPoista
  13. Omaa saunaa ei ole koskaan vielä rakennettu, ensimmäinen vasta joskus edessä kunhan talo valmistuu. Vinkki, joka aiotaan omassa saunassa (ja kylpytiloissa, khh + wc:ssä) hyödyntää, on se, että laitetaan lattiaan saumaton lattia, sen puhdistaminen on huomattavasti helpompaa laattasaumojen hinkkaamiseen verrattuna.

    Jos perheessä saunotaan paljon, ja on lapsia, olen nähnyt joidenkin laittavan sellaisen saunan oven, että alas jää normaalia isompi rako lasten kulkuaukoksi :) Tätä vinkkiä emme itse ajatelleet hyödyntää (:

    sähköposti: kaisu.nissinen@hotmail.com

    VastaaPoista
  14. Osallistuisin mielelläni arvontaan! Remontoitavaa riittäisi talossamme, joten lahjakortti tulisi todellakin tarpeeseen. Hyödyllisiä vinkkejä en valitettavasti tähään keksi jaettavaksi. Perinteisiä laattoja helpommin puhdistettavat ja kestävät kylpyhuoneen lattiaratkaisut kyllä kiinnostaisivat itseänikin. hiltuha(at)gmail.com

    VastaaPoista
  15. Upealta näyttää! Pian on ajankohtaista saunan rakentaminen ja ihana saada inspiraatiota siihen. Ehdottomasti mukana myös arvonnassa: )
    minuhno@gmail.com

    VastaaPoista
  16. Mukana ollaan! Tässä olisikin ihana projekti tekeillä kun voittaisi!

    -sofia

    Ssofia.o@hotmail.com

    VastaaPoista
  17. Teillä on kyllä tosi kaunis sauna!
    Oman saunan aihiot on valmiina, vain toteutus puuttuu. Mutta valaistukseen liittyy minunkin vinkki eli siivousvalo on hyvä olla. Meille on tulossa noin muuten aika perinteinen sauna, jossa saunomisen aikana hämyinen valaistus.

    VastaaPoista
  18. Mukana arvonnassa :) meillä täysin itse tehty sauna omien suunnitelmien mukaan. Yksityiskohtia mietittiin paljon, mutta ehkä parhain vinkki mitä sain isältäni liittyi saluunasaranaan. Eli meillä on sekä kylpyhuoneen että saunan lasiovessa saluunasaranat jotka on ihan parhaat lasten kanssa saunoessa. Lasiovi siis aukeaa kumpaan suuntaan tahansa eikä tarvitse pelätä että joku paiskoo sen rikki väärään suuntaan. Toki saunassa se ei täysin aukea saunaan päin, mutta ei ole moksiskaan siitä kumpaan suuntaan ovea avaa.
    Meidän lauteet isäntä rakensi ns. Perinteisesti ylösaukeaviksi, eli aukaistaan lauteet aina ylös kuivumaan saunomisen jälkeen :)

    VastaaPoista
  19. Mukana arvonnassa😀 Meillä rakennettu ensimmäinen sauna omien suunnitelmien mukaan. Parasta ehkä se, että kiuasvesi tulee nappia painamalla katosta suoraan kiukaaseen. Ei enää veden heittoa kiukaaseen tai veden kantamista. Vettä kuluu juuri se määrä, kun löylyä halutaan. Lastenkin turvallista painaa vain napista ja saa löylytellä😀 Lisäksi pidän tärkeänä tarpeeksi isoa laudetta jaloilla. Meillä lapset usein poskii siinä ammeessa ja löylyttelee samalla 😄

    VastaaPoista
  20. Mukana arvonnassa. Meidän saunassa parasta lienee näkymä ulos luontoon, pellolle ja joelle.. lasiseinän ja ikkunan kautta.

    VastaaPoista
  21. Minun vinkkini on laittaa saunaan avautuva ikkuna- mikä sen ihanampaa kun talvipakkasella välillä vetää henkosia ulkoilmasta. Sama toimii myös kesäiltana.
    Mitään hirveän erikoista en unelmieni saunaan kaipaisi, mutta olisi mukavaa jos löylyhuoneessa olisi oma hana, josta voi täyttää löylykiulua. Veden haluan ehdottomasti heittää itse; välillä kiukaalle ja välillä keholle. :> Mukana arvonnassa..

    VastaaPoista
  22. Mukana ollaan! Parhaat vinkkini ovat tehokas kiuas ja kääntyvät lauteet, jotta lauteet kuivuvat nopeasti.

    hippohiiri at gmail.com

    VastaaPoista
  23. Valaistus ja laadukas kiuas tekevät saunaan tunnelman. <3

    sari(a)sarandia.fi

    VastaaPoista
  24. Upea sauna teillä! Minulla ei ole mitään vinkkejä mutta meille tulossa saunaremontti ja luen mielelläni kaikkien saunanrakentajien juttuja.
    klaara49@luukku.com

    VastaaPoista
  25. Mukaan arvontaan :)Tulin itse lukemaan vinkkejä, haluan viihtyisämmän saunan, joten ideaa ei ny itsellä ole antaa.
    nelliina at yahoo.com

    VastaaPoista
  26. Mukaan arvontaan! Meidän tulevaisuuden saunassa on tilaa olla lasten kanssa niin ettei tarvitse olla jatkuvasti sydän kurkussa lauteilta tippumisen uhalla.

    VastaaPoista
  27. Mukaan arvontaan! Meidän tulevaisuuden saunassa on tilaa olla lasten kanssa niin ettei tarvitse olla jatkuvasti sydän kurkussa lauteilta tippumisen uhalla.

    VastaaPoista
  28. Vinkkaisin kaikkia rohkeasti kokeilemaan infrapunasaunaa! Saunanlämpimien tervehdyksien myötä osallistun arvontaan :)
    T: Miukkis
    birgit82@suomi24.fi

    VastaaPoista
  29. Mukana arvonnassa! Vinkkinä se, että kannattaa suosia pitkittäin rakennettuja lauteita, meinaan on ärsyttävä pestä niitä välejä poikittain rakennetuissa...
    millaturunen@hotmail.fi

    VastaaPoista
  30. Kiitos kaikista vinkeistä! Minulla ei vielä vinkkejä ole antaa, kun oma sauna vasta suunnitteilla. Tällä hetkellä suunnitelmissa yksinkertaiset lauteet ja pehmeät löylyt (paljon kiviä kiukaaseen). kaisu.paukkeri(at)gmail.com

    VastaaPoista
  31. Peppinen
    Mukaan arvontaan, annan vain tällaisen saunatuoksu vinkin, saunavastat pukuhuoneen seinällä ovat ihanan tuoksuisia ja menevät viherkasveista.

    peholapp(at)uusikaupunki.fi

    VastaaPoista
  32. ihana olisi voittaa, kesäsaunailtoja odotellessa. anytime85 (a) luukku.com

    VastaaPoista
  33. Ehottomasti saunan valaistukseen tulee ottaa huomioon. Sellainen ihanan hämyisä valo. tiinahenriksson10@gmail.com

    VastaaPoista
  34. Vinkkini lapsiperheelle on rakentaa alalauteesta niin leveä, että siinä mahtuu saunomaan pienimmäinen ammeessa istuen.

    VastaaPoista
  35. Seuraavana vuorossa mökin saunaremontti, mutta ei kuitenkaan tänä kesänä. Tyylikäs sauna teillä. Mukana arvonnassa. /jani.koskinen83@gmail.com

    VastaaPoista
  36. Remontti vasta edessä ja vinkkejä lueskelen :) kipa89@windowslive.com

    VastaaPoista
  37. Mukana arvonnassa. Kiva idea no parilliset lasiovet.
    mariah-79@suomi24.fi

    VastaaPoista
  38. Musiikin ystävälle vinkkinä, että saunaan kannattaa vetää rakennusvaiheessa johdot kaiuttimille ja esim. venekauittimet sopivat myös saunaan. Lapsille on soitettu saunoessa lasten mielimusiikkia ja miesten saunaillassa soi vähän erilaista musaa. Miksei myös vaikka linnunlaulua kun haluaa rentoutua :)

    VastaaPoista
  39. Oma vinkkini liittyy kunnolliseen ilmanvaihtoon, ja erityisesti riittävään korvausilmaan. Tykkäisin kovasti saunoa, mutta usein joudun luovuttamaan leikin kesken jo muutaman minuutin jälkeen - minua alkaa herkästi huimata ja pyörryttää, ja vain harvoin löytyy sauna jossa on riittävästi happea pitkiin ja terapeuttisiin rupattelusaunailtoihin.

    VastaaPoista
  40. Meidän vinkki: jos rahat loppuu ja/tai rahatilanne ahdistaa niin saunan voi rakentaa myöhemminkin ;)
    Kannattaa pyytää myös saunasuunnittelijan kommentti tiloista, meillä piti tulla lauteet vastakkain, mutta eräs saunasuunnittelija "avasi meidän silmät" sille miten ahdas saunasta olisi tuolloin tullut.

    VastaaPoista
  41. Mukana! Meillä juuri saunaa ja pesuhuonetta rempataan, joten kiinnostavia juttuja. Ledvalot on tunnelmalliset saunassa :)
    postin.tuomaa@gmail.com

    VastaaPoista
  42. Mukana arvonnassa :) Muista pestä lauteet säännöllisin ajoin, säilyvät pitempään ja kivempi puhdas tuoksu :)

    anna_88@luukku.com

    VastaaPoista
  43. Mukana ihanassa arvonnassa :) Valkoiset kivet kiukaassa ovat kyllä ihanat. Saunakivien valinta oli miehelleni tärkeää, valkoiset kivet tulivat minun silmääni miellyttämään päälle, ja niiden alle keraamiset kivet. Kivillä on merkitystä mm. siihen, että kuinka kosteat löyöyt tulee. Kivethän täytyy vaihtaa ohjeistuksen mukaan kahden vuoden välein. Ainakin jos kova saunoja on ;)

    hilsan@luukku.com

    VastaaPoista
  44. Mukana arvonnassa. Vierasaittaa pitäisi rakentaa.
    mummolta@gmail.com

    VastaaPoista
  45. Saunan rakentamisessa ja remppaamisessa vinkaan kiinnittämään huomiota erityisesti ilmanvaihtoon: Ennen oli tapana tuoda raitista ilmaa saunaan kiukaan alle sijoitetun venttiilin kautta. Sittemmin havaittiin, että tuloilmaventtiilin järkevämpi paikka on kiukaan yläpuolella. Raitis ilma sekoittuu kiukaan kuumentamaan ilmaan ja leviää tasaisesti koko saunaan.
    Toivotan hyviä löylyjä kaikille ja osallistun kivaan arvontaan!
    -Marjuska-
    laaksonritari@luukku.com

    VastaaPoista
  46. Todella upea sauna! Vinkki on se, että tekee saunasta juuri itselleen parhaan, ei mieti mahdollista jälleenmyyntiä.
    minuhno@gmail.com

    VastaaPoista
  47. Todella upea sauna! Vinkki on se, että tekee saunasta juuri itselleen parhaan, ei mieti mahdollista jälleenmyyntiä.
    minuhno@gmail.com

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...